Over Martin Esman

Lekker koken met Martin Esman!

“Genieten”, dat staat voorop bij Le Club Culinair, de kookstudio van Martin Esman. Wie net even dat beetje extra wil naast een ‘normaal etentje’, moet zeker eens de kookstudio bezoeken. Het is niet een locatie (bedrijventerrein De Planeten) waar je verwacht culinair verwend te worden, maar schijn bedriegt. Eenmaal binnen is de verbazing groot. In de ruimte staat een compleet uitgeruste horecakeuken. Het andere deel van de ruimte heeft de functie van restaurant. En wat voor één! De sfeer is er top!

We ontmoeten Martin in zijn kookstudio in Poeldijk. Vrolijke man, pretoogjes en een ruime glimlach. Lijkt ons een bourgondier. Esman neemt ons gelijk mee de keuken in. Hagelwitte schorten gaan voor, de mouwen worden opgestroopt en de ingrediënten staan al klaar om bereid te worden. Dat belooft wat!

Martin Esman startte zijn carrière als chef kok bij restaurant De Poort in De Lier. Daarna maakte hij de overstap naar een eigen restaurant in Den Haag. Maar Martin wilde iets anders. Hij wilde meer met zijn gasten bezig zijn in plaats van afgezonderd in de keuken staan. Hij dacht na en EUREKA! De plannen voor Le Club Culinair werden gesmeed.

“Zo’n vijf jaar geleden was het fenomeen ‘kookstudio‘ in opkomst. Het motto: niet meer een hele avond stil zitten in een restaurant, maar eerst zelf gerechten bereiden van topkwaliteit en daarna gezellig met anderen van de eigen gerechten genieten,” vertelt Martin Esman. “Het duurde even voordat Le Club Culinair bekendheid kreeg, maar na een aantal maanden was het zover dat ik tegen een klant moest zeggen dat ik volgeboekt was. Voor deze klant vervelend, maar persoonlijk was dat een moment van geluk en trots,” vertelt de chef kok met een grote glimlach op zijn gezicht. Anno 2009 is Le Club Culinair een goedlopend bedrijf en genieten veel mensen van hun eigen kookkunsten onder leiding van de chef.

In de kookstudio in Poeldijk geldt het principe: “Alles kan, alles mag!” Dat maakt Le Club Culinair zo speciaal. Esman: “Iedereen draagt zijn eigen ideeën aan en mag zelf kiezen wat ze willen koken en eten. Natuurlijk kom ik ook met ideeën maar het menu staat bij een kookles en workshop nooit vast. Als mensen het echt niet weten hebben we altijd zo’n 450 recepten in de computer staan waar uit gekozen kan worden. We houden ook niet vast aan één bepaalde keuken, we hebben recepten uit de Franse keuken, maar ook uit onder andere die van de Italiaanse, Griekse, Japanse en Spaanse keuken.”

Kookles

Onder toeziend oog van de top kok worden de lekkerste gerechten gemaakt, een goed glas wijn ontbreekt hier natuurlijk niet bij. “Bij Le Club Culinair kan men terecht voor een eenmalige kookles. Vanaf twee personen kookt men dan een drie- of viergangendiner. Het diner wordt ingepakt, zodat er de volgende dag van genoten kan worden. Als mensen het liever gelijk op willen eten in het restaurant van de kookstudio dan is dat ook mogelijk vanaf 4 personen. Mensen kunnen zelf kiezen wat ze willen eten, dit kan een ‘gewoon’ diner zijn, maar het kan ook een seizoen- of themamenu zijn.”

Kookcursus

Wie meer wil weten over de ingrediënten en gerechten kan een kookcursus volgen. “Bij de kookcursus willen de mensen graag meer weten over bijvoorbeeld de verschillende soorten tournedos of welke wijn nu het beste smaakt bij welke vleessoort,” legt Martin Esman uit. “Tijdens de cursus vertel ik hier dan wat meer over. Het is een leuke cursus voor mensen met interesse in de culinaire wereld”.

Workshop

Martin Esman organiseert eenmalige workshops. “Een middagje gezellig met vriendinnen bonbons of een high tea maken en gelijk op eten behoren ook tot de mogelijkheden,” gaat Martin verder. “En ook hierbij geldt weer, alles kan en alles mag!”

Wat is er nu zo speciaal aan een avond naar de kookstudio?

“Het is eigenlijk een aanvulling op een normaal avondje uit eten. Bij een gewoon etentje ga je zitten en kom je de hele avond niet meer van de stoel. Je zit de hele avond naast en tegenover dezelfde personen,” legt Martin uit. “In de kookstudio spreek je iedereen, je maakt met een aantal mensen het voorgerecht, maar aan tafel zit je waarschijnlijk naast iemand die je nog niet gesproken hebt. Dit mag ieder natuurlijk voor zichzelf bepalen, maar je merkt toch dat iedereen lekker door elkaar heen beweegt. Dit zorgt voor een gemoedelijke sfeer.”

Catering

Naast Le Club Culinair heeft Martin Esman ook een eigen catering service (Esman Catering), is hij verbonden aan “Kom in de kas” om voor bezoekers van de tuinders te koken én hij is huiscateraar van De Pluktuin in Naaldwijk, in de maanden half mei tot begin oktober. Een druk bezet man dus. Zou Martin zelf een beetje kunnen ontspannen en genieten? We vragen het hem, terwijl we in het restaurant nagenieten van een fantastische avond. “Genieten zit voor mij in lekker eten en een goed glas wijn, maar bijvoorbeeld ook zien dat mensen het naar hun zin hebben in de kookstudio tijdens het koken en met een tevreden gevoel en glimlach op hun gezicht, na afloop weer naar huis gaan.” We hebben gelijk. Martin Esman is een op en top bourgondiër!

Voor verjaardagen, vrijgezellenfeestjes, personeelsfeestjes, teambuilding, vrienden of vriendinnendag, gewoon een avondje uit met de sportvereniging, kaartclub óf elke andere gelegenheid die u kan bedenken, kunt u terecht bij de kookstudio van Martin Esman, Le Club Culinair!